Skriv ut sidan

12 M€ för Nederländernas bidrag till SKA-konstruktionen

1 juli 2014, Leiden, Nederländerna – Ett konsortium som består av ASTRON tillsammans med universiteten i Amsterdam, Groningen, Leiden och Nijmegen har tilldelats 12 miljoner euro för deltagande i konstruktionen av SKA (Square Kilometre Array). SKA blir världens största och mest kraftfulla radioteleskop. Byggstart planeras för 2018 i Australien och Sydafrika och de första vetenskapliga resultaten väntas 2020.

Bidraget, som ingår i Nederländernas Färdplan för storskaliga forskningsanläggningar, meddelades vid en tillställning i Leiden av Sander Dekker, statssekreterare för utbildning, kultur och forskning, och Jos Engelen, styrelseordförande för det nederländska vetenskapsrådet NWO.

Nationale Roadmap MinOCW / NWO

Bilden: Nederländernas statssekreterare för utbildning, kultur och forskning, tillsammans med styrelseordföranden för det nederländska vetenskapsrådet NWO och forskarna som leder projektet i Nederländerna. Från vänster: statssekreterare Sander Dekker, Michiel van Haarlem (ASTRON), Ralph Wijers (Amsterdam), Heino Falcke (Nijmegen), Leon Koopmans (Groningen), Huub Röttgering (Leiden) och NWO:s styrelseordförande Jos Engelen.