Skriv ut sidan

Indiens regering blir medlem i SKA-organisationen

Foto: SKA Organisation

Phillip Diamond, generaldirektör för SKA, och R. K. Sinha, sekreterare för Atomenergidepartmentet i Indiens regering, när Indien skrev på avtalet.

 

Indiens regering är nu formellt medlem i SKA-organisationen. Indien har under många år varit inblandat i teleskopets konstruktion, men har nu också skrivit på ett medlemsavtal som innebär att landet nu ingår i SKA-projektet. Nu väntar förhandlingarna om en ny internationell organisation som kommer att bygga och driva teleskopet.

I en ceremoni i Mumbai måndagen 5 oktober 2015 skrevs dokumenten under av R. K. Sinha, statssekreterare vid Indiens atomenergidepartement. SKA-projektets generaldirektör, Philip Diamond, närvarade.

Vid ceremonin deltog även högt uppsatta representanter från SKA-organisationens huvudkontor i Storbritannien, från både atomenergi- och forskningsdepartmenten och från de forskningsorganisationerna i Indien som bidrar till projektet. Indiens Nationella centrum för radioastrofysik (NCRA-TIFR) i Pune har fått ansvaret att koordinera aktiviteter kring SKA i Indien. NCRA gick med i SKA-organisationen i april 2012 som en associerad medlem och blev en fullvärdig medlem i augusti 2014. Centret har varit en del i SKA-projektet sedan dess tidigaste stadier och var ett av forskningsinstituten som 1997 skrev under en överenskommelse om att utveckla teknik för ett storskaligt radioteleskop.

– Vi välkomnar Indien som en del av det pågående SKA-projektet. Genom ICRA har Indien redan spelat en viktig roll i teleskopets konstruktionsfas, som kommer att pågå fram till 2017, och jag ser fram emot ett fortsatt samarbete med Indien under bygget av teleskopet med start 2018. Ytterligare en fördel är att Indien har flera decenniers expertis i lågfrekvent radioastronomi, sa Philip Diamond vid ceremonin.

Professor Swarna Kanti Ghosh är föreståndare för NCRA.

– Ett flertal indiska forskare arbetar inom vetenskapliga områden som är relevanta för SKA, och nu laddar de för att göra forskning i framkanten med instrumentet när det är färdigt, sa han.
Professor Yashwant Gupta vid NCRA är vetenskaplig projektledare för Indiens SKA-relaterade arbete.

– För närvarande leder indiska forskare ett av SKA:s tio arbetspaket, Telescope Manager, som utgör hjärnan och nervsystemet som kontrollerar hela SKA-observatoriet, sa han.

NCRA har ett fullständigt pressmeddelande på engelska (pdf).

Mer om SKA

Projektet Square Kilometre Array (SKA) är ett internationellt samarbete för att bygga världens största radioteleskop. Organisationen har redan stöd av 10 medlemsländer – Australien, Indien, Italien, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Storbritannien, Sverige, och Sydafrika. Sverige representeras i SKA-organisationen av Onsala rymdobservatorium, den svenska nationella anläggningen för radioastronomi. Onsala rymdobservatorium drivs på uppdrag av Vetenskapsrådet och har Institutionen för rymd- och geovetenskap vid Chalmers tekniska högskola som värdinstitution.

Kontakter

Pressansvarig för SKA i Sverige:
Robert Cumming, Onsala rymdobservatorium
robert.cumming@chalmers.se
tel. +46 (0)70 493 3114 eller +46 (0)31 772 5500

SKA-organisationen:
William Garnier, kommunikationschef
w.garnier@skatelescope.org
+44 7814908932