SKA: organisationen

Huvudkontoret för SKA-organisationen (SKAO) ansvarar för att koordinera SKA-projektets globala aktiviteter. Detta inkluderar teknik, forskning, utvärdering av teleskopens placering, drift och utåtriktade aktiviteter.

SKA-organisationens huvudkontorSKA-organisationens huvudkontor vid Jodrell Bank-observatoriet utanför Manchester, Storbritannien. I bakgrunden syns Lovellteleskopet. Foto: SKA, R. Millenaar (ASTRON/SKA)

Om SKAO

År 2012 fattades ett av den senaste tidens mest betydelsefulla vetenskapliga beslut: att dela platsen för Square Kilometre Array (SKA) mellan öknarna i Sydafrika respektive Australien. Detta unika projekt utmanar snart gränserna för våra tekniska och vetenskapliga förmågor under det närmaste decenniet.

2013 flyttade SKA-organisationen in i en omgivning som är lika unik som teleskopens. Huvudkontoret är hem för arbetslaget som kommer att koordinera konstruktion, bygge och vetenskapliga resultat från dessa banbrytande teleskop.

SKA:s internationella huvudkontor invigdes av Storbritanniens minister för forskning och högskolor, David Willetts, omgiven av en mängd framstående personer från när och fjärran.

Invigning av SKA-organisationens huvudkontor
David Willetts, Storbritanniens forskningsminister, invigde SKA:s huvudkontor 2013.

Huvudkontoret för SKA-organisationen vetter ut mot det ikoniska Lovellteleskopet vid Jodrell Bank-observatoriet utanför Manchester, Storbritannien. Huset blir en sambandscentral för ett globalt arbetslag som under det kommande decenniet kommer att bygga SKA, det största radioteleskopet som skådats på jorden.

Det eleganta och moderna huset, som finansierats av Manchesters universitet, är en toppmodern anläggning som så småningom kommer att husera ett 50-tal anställda, gästforskare och ingenjörer.

Byggnaden, som ritats av arkitekterna Fielden Clegg Bradley och byggts av John Turner Construction Group, använder flera miljövänliga tekniklösningar för att säkra en minimal påverkan på miljön. Den stora glasfasaden ger naturlig belysning och arkitekterna har ansträngt sig för att systemen för ventilation, belysning och värme är så energieffektiva som möjligt. Byggnaden var klar efter bara ett drygt halvår och SKA-organisationen har kunnat använda den som kontor sedan november 2012 då personalen flyttade dit från Alan Turing-huset vid Manchesters universitet.

Läs även pressmeddelandet om SKAO-kontorets invigning.

Relaterade sidor